Fort Vale Engineering, Simonstone, Burnley, Lancashire, United Kingdom

Build Stage

At a glance

New headquarters office building of Fort Vale Engineering Ltd, world leaders in the design and manufacturer of stainless steel products who acquired a new 13-acre for their new £3.5m HQ, centralising the office, production and warehouse facilities.

Location Map

About

The existing site was cleared except for an existing warehouse which was incorporated into the new modern design which included a cylindrical reception area incorporating a gallery and atrium roof flanked by a new two storey luxury office and meeting facilities and the existing warehouse.

Externally, the elevations were structurally glazed, rain screen cladding to fins. To mirror this, the front façade of the existing warehouse was stripped and refaced with structural glazing and rainscreen cladding. Internally additional offices were formed in the warehouse with a gallery overlooking the new production unit.

The prestigious reception area includes a sweeping staircase leading to a second floor gallery which also served as an access to both adjacent office facilities. Fort Vale manufactured their own stainless steel fittings for use in the reception areas.